Waar moet ik op letten als ik een auto lease?

Een goedkoop auto leasen in plaats van kopen lijkt alleen maar voordelen te hebben. En goed beschouwd is dat ook zo. Want je hoeft je spaarpot niet om te keren, je hoeft geen dure garagerekeningen meer te betalen voor reparaties en onderhoud. Maar er zijn wel een paar dingen waar je op moet letten. Je moet namelijk er rekening mee houden dat je een aantal jaren aan een contract vast zit en dat het gevolgen kan hebben als je een hypotheek of lening wilt afsluiten.

BKR- registratie
Een lease auto wordt als meerjarige financiële verplichting gezien en als zodanig aangemeld bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel. Dat is natuurlijk wel terecht, want een lease auto kost gedurende meerdere jaren toch al snel enkele honderden euro’s per maand en dat is een wezenlijk deel van je inkomen. Wil je nu een hypotheek of lening afsluiten en wordt de BKR getoetst, dan zal de hypotheekverstrekker er rekening mee houden dat je deze verplichting hebt en kun je dus mogelijk een lagere hypotheek krijgen dan je had gedacht. Dit geldt ook voor het willen aangaan van een persoonlijke lening.

Dien je contract altijd uit
 
Het is heel belangrijk om je leasecontract uit te dienen. Tussentijds opzeggen is financieel gezien heer onaantrekkelijk. Je zult dan een flinke boete moeten betalen want de leasemaatschappij had er immers op gerekend dat je gedurende de volledige periode een vast bedrag per maand zou betalen en dat lopen ze nu mis. Het is daarom enorm belangrijk dat je je realiseert dat je voor een langere periode aan het leasecontract vast zit. Voordat je een auto leaset is het dus belangrijk om te berekenen of je het maandelijkse bedrag gedurende de gehele looptijd kunt missen zonder dat je in de problemen komt.