Kun je nog wel veilig rendement maken?

Dat is een goede vraag! Zo langzaamaan is er eigenlijk niet veel meer zeker. 

Sparen

Vroeger kon je in ieder geval sparen bij de bank en dat leverde meer op dan de inflatie en de vermogensrendementsheffing in box 3. Er is dan wel een heffingsvrij vermogen en dat stijgt voor 2016 naar € 25.000. Maar ja: € 25.000 is natuurlijk wel geld, maar toch niet meer dan een appeltje voor de dorst. Je moet al heel zuinig aan doen en niet te veel vaste lasten hebben om hier 1 jaar mee ui te zingen.

In Japan, trouwens, moet je al enige tijd geld betalen om het bij de bank te hebben staan. Dat lijkt wel de omgekeerde wereld! Sparen ziet er voorlopig niet goed uit. Wat hebben we dan?

Beleggen

Met beleggen kun je op zich geld verdienen, maar dan moet je er wel kennis van hebben. Heb je dat niet? Je kunt diverse cursussen volgen of je aansluiten bij een van de vele beleggingsclubs, die het land rijk is. Er zijn er, waar je eerst de opleiding moet hebben gevolg. Dat is op zich heel verstandig, dan heb je in ieder geval de kennis opgedaan en je weet de methode die gebruikt wordt om te analyseren en aan- en verkoopbeslissingen te nemen.

Beleggen uitbesteden

Je kunt het beleggen uitbesteden. Het is dan wel altijd belangrijk te vragen naar het track record. Dat zegt natuurlijk ook niets over toekomstige rendementen, maar je moet ergens mee beginnen. Houd er ook rekening mee, dat mensen die werken bij een bank en daar beleggingen verzorgen, in loondienst zijn. Als ze zo goed zijn, waarom werken ze daar nog?

Investeren in vastgoed

Wat al enkele jaren populair is, is investeren in vakantiewoningen of chalets. Dat zijn vakantieparken, bijvoorbeeld in Nederland, waar je een woning kunt kopen, die vervolgens voor je wordt verhuurd. Op basis van een geprognotiseerde bezettingsgraad, wordt dan een rendement berekend. Afhankelijk van de lokatie en de voorzieningen en de marketing natuurlijk, worden die bezettingsgraden ook wel gehaald. De rendementen kunnen best heel aardig zijn. Zeker omdat het een relatief laag risico is.

Je kunt afspreken of je het object zelf ook wil huren.

Andere vormen van beleggen zijn risicovoller te noemen. De markt van het zakelijk vastgoed is in deze tijden lastig. Er staat veel leeg en veel vastgoed moet gerenoveerd worden. De winkelmarkt is ook al zo lastig! In veel binnensteden staat veel leeg, dus hoe groot is de kans dat je een huurder vindt of een huurder kunt houden.

Een woonhuis of appartement kopen voor de verhuur kan wel interessant zijn! Als het voor studentenhuisvesting bedoeld is, moet je ermee rekening houden dat je hier nauwelijks of geen financiering van de bank hoeft te verwachten.

Als het voor gezinnen of senioren is, zal dat makkelijker zijn.

Met name het segment van senioren, waarbij de woning luxe en domotica heeft, kan in ieder geval rekenen op veel interesse. Dus een lage kans op leegstand.

Als je zelf de verhuur voor je rekening neemt, is het ook hier weer verstandig dat je je goed laat voorlichten en wat reële huren zijn en wat je moet incalculeren aan onderhoudskosten van het huis of appartement.

Goud

Beleggen in goud is goed voor de spreiding, als je veel vermogen hebt. Maar houd er wel rekening mee: je hebt pas rendement als je het goud weer verkoopt. Goud is over de lange termijn gekeken waardevast. Dat is logisch, want je hebt onderliggend de feitelijke grondstof.

Kunst

Hierbij zeggen de experts dat je in de eerste plaats moet genieten van de kunst! Dus kun je het hangen of plaatsen in je huis, zodat je dagelijks ervan kunt genieten? Vervolgens is het mooi als je na verloop van tijd de kunt met winst kunt verkopen.

Crowdfunding

Tegenwoordig zijn er veel bedrijven en websites, waarbij je eenvoudig kunt investeren in een nieuw bedrijf of ontwikkeling van een product. Vaak gaat het om relatief kleine bedragen. Er zijn bepaalde sites die al een stevige screening en selectie hebben gedaan, waardoor je in ieder geval weet dat de kansen dat het een succes kan worden, beter zijn.

Maar, zoals bij alles, loop je risico. Als je (spaar-) geld hebt is het tegenwoordig best een hele klus om er een positief rendement op te maken. En er niets mee doen, op een spaarrekening, is voor velen ook al geen aantrekkelijke optie meer.