Eigen baas worden

Heb je de droom om ondernemer te worden? Dan ben je vast al druk bezig met het ontwikkelen van een sterk concept en businessplan. De stap maken is geen eenvoudige, je zal niet de eerste zijn die op het laatste moment terugdeinst. Naast alle mooie kanten van het ondernemen, zoals de vrijheid, een grenzeloos inkomen, flexibiliteit en controle, kleven er ook best wat nadelen aan het zijn van eigen baas. Dat is wel goed om van te voren te bedenken.

Zo is het best lastig om een onderneming vanaf nul op te bouwen. In eerste instantie moet alle administratieve rompslomp worden volbracht en daarna moet het nog helemaal worden opgebouwd. Naamsbekendheid, een webshop en relaties met andere ondernemers om maar wat te noemen. Om deze dingen zo goed mogelijk voor elkaar te krijgen is er wel wat tijd gevraagd. Zeker in het begin zal je persoonlijke input groter zijn dan de output. Natuurlijk wel met het oog op de toekomst waarin je hopelijk alles terugbetaald ziet worden. Ook brengt een eigen onderneming geen garantie op succes, in tegendeel zelfs. Veel ondernemers stoppen er in de eerste vijf jaar al mee, omdat ze hun zaak niet van de grond krijgen.

Ook wanneer het bedrijf eenmaal loopt zal het nog hard werken zijn. Denk aan alle bedrijfsprocessen die constant in de gaten moeten worden gehouden ook de administratieve werkzaamheden die elke maand verricht moeten worden. Denk aan het afdragen van de belasting, het betalen van alle rekeningen en het uit betalen van de werknemers. Deze werkzaamheden kun je ook uitbesteden aan gespecialiseerde bedrijven. Of je neemt een salarissoftware pakket af, waarmee je zelf nog wel de controle houdt, maar je wel efficiënter te werk kan gaan. De online salarisadministratie werkt in ieder geval veel makkelijker, je hebt rekenhulp en alle ontwikkelingen in de branche op het gebied van de cao worden er automatisch in verwerkt.